ABC van het zwembad

Pool Cover - hoge overkappingWanneer je de aanschaf of aanleg van een zwembad overweegt is het goed om te weten waaraan je begint en waar je rekening mee moet houden. Elders in het blad vind je een overzicht van de soorten zwembaden die op de markt beschikbaar zijn. In dit artikel geven we beknopte uitleg over elementen die belangrijk zijn in je keuze.

Afdekkingen
Je hebt verschillende soorten afdekkingen. Enerzijds zijn er de roldeks (zie Roldek) en anderzijds zijn er de hogere afdekkingen of overkappingen die ook het zwembad afdekken, vrijwaren van inwaaiend vuil en energiebesparend werken. Maar overkappingen bevinden zich altijd op een bepaalde afstand (van een halve tot 2,5 meter) boven het water zodat je een soort zwemhal krijgt waarin je ook met slecht weer lekker kan zwemmen. Ze zijn verkrijgbaar in zeer basic vormen maar ook in luxueuze uitvoeringen die van je zwembad een luxe veranda maken.

Buffertank
In een overloopzwembad komt het water gelijk met de zwembadrand zodat je al zwemmend steeds zicht op de omgeving blijft behouden. Om dit te realiseren moet er extra water in omloop kunnen worden gebracht. Dat wordt opgeslagen in een buffertank. Het overloopcircuit van overloopzwembaden omvat daarnaast nog een buffertankregeling, een automatische driewegkraan en een kogelterugslagklep. Het al dan niet overlopen wordt geregeld door de automatische driewegkraan.

Chloor en chemicaliën
Desinfecteren zonder gebruik te maken van chloor of chemicaliën is bijzonder moeilijk. Doch door UV-sterilisatie en ionisatie kan het chloorverbruik wel drastisch worden verminderd. De werking van de ionisator is gebaseerd op chemische activiteit. Koperionen verhinderen niet alleen de groei van algen en bacteriën, maar resulteren ook in proper en gezond water. Naast een ozonator tref je vaak ook een chloordoseersysteem aan dat chloorgebruik zeer precies doseert zodat er dus minder chloor wordt gebruikt. Een volautomatische ontsmetting op basis van
chloor- en pH-sturing wordt soms aangevuld met een halfautomatische ontsmetting via UV-straling.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6