ABC van het zwembad

Helder water
Glashelder water is helaas geen synoniem van gezond of ontsmet water. Voor de noodzakelijke waterontsmetting wordt de werking van een filter met name nog aangevuld met een ionisator en een ozonator, maar dat vertelde ik hierboven al. Voor het glasheldere water is echter het zuiveringssysteem verantwoordelijk. Je vindt dit in de garage of technische ruimte. We hebben het dan over de filtering (met zandfilter, diatomeeënfilter, patroonfilter of mineralenfilter). In dit verband mogen we ook het systeem op basis van zoutelektrolyse niet vergeten te vermelden, want het wordt ook veelvuldig aangewend. Zoutchlorinators gebruiken een mengeling van 3 elementen: water, keukenzout en elektriciteit. Het principe is gebaseerd op de natuurlijke productie (door elektrolyse) van natriumhypochloriet, zuurstof en ozon. Het water heeft een zoutconcentratie van 4-5 gr/liter. Dat is ongeveer de helft van het zoutgehalte van een traan.

Inbouw- en opbouwzwembad
Je kunt je zwembad laten inbouwen. Dat wil zeggen dat het volledig in de grond zit en dat de boordsteen zich op maaiveldhoogte bevindt. Bij een opbouwbad wordt het bad op de tuingrond geïnstalleerd. Het kan daardoor ook snel weer worden afgebroken. Er is ook een tussenoplossing, namelijk half opgebouwd. In dat geval bevindt de zwembadrand zich meestal op een gebruiksvriendelijke zithoogte.

Jetstream
Ook mensen met een kleine (stads)tuin kunnen genieten van zwemplezier. Met een krachtige jetstream of tegenstroominstallatie kan je in het kleine zwembad of de zwemspa gewoon ter plaatse blijven zwemmen. Een aantal zwemspa’s geeft tegenwoordig zelfs een combinatie van klassieke spa om lekker in bubbels te relaxen en een zwemgedeelte waarin je met een zelf bepaalde tegenstroom kan zwemmen of roeien.

Kleur
De liner, polyester, folie of mozaïekbetegeling bepaalt grotendeels de kleur van het water. (EPDM voor zwemvijvers). De lichtblauwe liner geraakt een beetje uit de mode omdat het zwembad steeds meer ingebed wordt in de tuin. Groene en vooral grijze liner zijn tegenwoordig erg populair. Soms gebruikt men ook zwarte liner om een vijver- en spiegeleffect te verkrijgen. Dat laatste geeft prachtige resultaten wanneer het zwembad in een mooie tuin met hoge struiken en bomen ligt, of wanneer het zich tegen de woning aan schuurt. Ook een inox zwembad weerspiegelt de blauwe wolkenloze hemel en natuursteen zorgt dan weer voor een zeer aparte aanblik. Maar hét neusje van de zalm is nog steeds een bekleding met glasmozaïek of keramische tegel.

Lamellen
De eerste generatie lamellen was hol. De lamellen dreven daardoor goed op het water. We onderscheiden daarin de klassieke en de solarlamellen die in afgerolde vorm nog het zonlicht opnemen en de warmte ervan doorgeven aan het zwembadwater. Zij zorgen voor een stevige energiebesparing. Het probleem met holle lamellen is dat ze gevoelig zijn voor hagel. Daarom ontwikkelde fabrikanten de volle lamellen uit geëxtrudeerd polyurethaan die steviger en hagelbestendig zijn.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6