ABC van het zwembad

Monoblok
Monoblok zwembaden zijn voorgevormde zwembaden in kunststof, polyester of keramiek. Het voordeel is dat ze vrij snel geplaatst zijn omdat want ze kant-en-klaar aangeleverd worden. De meeste zwembadbouwers tellen een week van de start van het graven tot de afwerking. Bij een bouwkundig bad moet je al snel enkele maanden tellen. Bij een monoblok zwembad moet je kiezen uit een aantal standaardmodellen. Maar de afwerking kan wel sterk worden gepersonaliseerd. Het enige wat men na plaatsing nog moet doen is ze vullen met water. Gemiddeld is de klus op een week geklaard.

Naspoelen
Naspoelen of backwashen is bijzonder belangrijk in het onderhoud van je zwembad. Op geregelde tijdstippen (spreek af met je zwembadbouwer) dien je namelijk je filtermedium te reinigen. Dat doe je door je filterproces om te keren en het water nu in de omgekeerde richting door de filter te sturen. Op die manier wordt het vuil uit je filter gespoeld en afgevoerd.

PSGstudio.be-8874Overloopbad
Overloopbaden zijn populair bij mensen die ook aandacht hebben voor het esthetisch effect van hun zwembad in de tuin. Bij een overloopbad staat het water gelijk met de boordsteen en loopt het in een zachte rimpeling over die boordsteen in de overloopgoot en vandaar naar de filter. Je krijgt op die manier een mooi spiegelend wateroppervlak. Het vakmanschap van de zwembadbouwer bestaat erin dat dit continu over de ganse lengte en breedte van het zwembad en haast fluisterstil gebeurt.

Polyesterzwembad
Het polyesterbad (monoblok) is een waterdichte kuip. Het kan ter plaatse worden afgewerkt doch meestal wordt de polyesterkuip handmatig in de fabrieksloods gemaakt. Voor de verschillende modellen met ondiepe delen, Romaanse trappen etc.. wordt gebruik gemaakt van mallen. Het bad wordt vrijwel kant-en-klaar afgeleverd en in de kuil geplaatst. Er zijn geen naden en in principe ook geen zwakke plekken. Vaak wordt ook het betonnen bad binnenin nog afgewerkt met een onderhoudsvriendelijke polyesterlaag.

Q-music
Vijf jaar geleden, bij de lancering van de eerste editie van het magazine Zwembadenplus, maakten de luisteraars van de radiozender Q-Music kans om een zwembad te winnen. Met een gemiddeld prijskaartje van 20.000 euro was dat geen onaardig geschenk.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6