ABC van het zwembad

Roldek
Een roldek of zwembadafdekking zorgt ervoor dat je zwembad afgedekt wordt in periodes dat het niet gebruikt wordt. Een roldek heeft verschillende voordelen. Het zorgt ervoor dat er geen vuil in het zwembad waait als het niet gebruikt wordt. Zeker in de herfst en winter geen overbodige luxe. Een roldek bespaart ook energie omdat het de warmte van het water onder zijn kap houdt. Met een solar roldek zorg je zelfs voor extra opwarming wanneer de zon schuint. Last but zeker not least is de veiligheid. Wanneer er niemand in de buurt is, sluit je het zwembad af zodat er geen kinderen of huisdieren per ongeluk in het water sukkelen. Er is vandaag een ruime keuze aan afdekkingen. Je kunt afdekken met een noppenfolie, een afrolbaar dubbel zeil of een lamellenafdekking. De folie of het doek kunnen bovengronds worden opgerold met behulp van een handmatig bedienbare katrol. Lamellenafdekkingen zijn normaliter geautomatiseerd en bestaan in polycarbonaat of pvc.

Skimmer
De skimmer is de zichtbare mond van het opvangsysteem van het zwembad dat er voor zorgt dat het water constant rondgepompt wordt om gereinigd en gedesinfecteerd te worden. De skimmer bestaat uit een brede of smalle gleuf ter hoogte van de waterrand, verbonden met een mandje waarin het grovere vuil of drijvende onreinheden zoals bladeren, zaden en takjes kunnen verzinken. Van daaruit vertrekt het water richting filter. Het kamerwandje wordt ook gebruikt om chloortabletten langzaam in te laten oplossen. Doorgaans worden vier skimmers geïnstalleerd. De mandjes moeten op regelmatige tijdstippen manueel worden leeggemaakt.

Turnover
Dit is de omlooptijd voor alle zwembadwater doorheen de filter. Het water wordt door een pomp aangezogen en door het filtermedium gestuurd dat vervolgens het vuil tegenhoudt. Bij een particulier zwembad is de gewenste turnover 4 à 5 uur. Bij een binnenzwembad, waarin minder vuil kan verzeilen, wordt 5 à 6 uur aangeraden als turnover.

UV-sterilisator
Bij een UV-sterilisatie wordt het water door een unit gestuurd. In het midden van deze unit bevindt zich een UV-lamp. Hoe dichter men bij de lamp komt, hoe efficiënter de ontsmetting verloopt. Een geïntegreerde elektromechanische display toont het aantal werkuren en een ledlampindicator geeft aan wanneer het systeem actief is.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6