ABC van het zwembad

verlichtingVerlichting
Onderwaterverlichting zorgt altijd voor een aparte sfeer, maar tegelijk ook voor een verbeterde zichtbaarheid en dus extra veiligheid. De spots zijn geïntegreerd of ze worden achteraf gemonteerd. Ook interessant is in de zwembadboordsteen geïntegreerde verlichting. Nieuw is nu het grotere aanbod aan armaturen met gekleurde verlichting of verlichting die snel van kleur verandert. Tot voor enkele jaren gebruikte men vooral halogeenspots. Tegenwoordig schakelen de meeste mensen over op ledverlichting. Die is zeker zo mooi, gaat tot 50 keer langer mee en is veel goedkoper in elektriciteitsverbruik.

watertemperatuur
De watertemperatuur van uw zwembad of zwemvijver bepaalt u zelf. Bezin echter op voorhand over de energiebron die u hiervoor gebruikt. Het water van een zwembad opwarmen en warm houden kost nogal wat energie. U kan uw CV-installatie daarvoor gebruiken, maar dat is vrij duur. Alternatieven zijn een elektrische warmtewisselaar die goedkoop is in aanschaf (± 650 euro), maar duur in verbruik. Hoe langer hoe meer mensen gebruiken een zonneboiler of een warmtepomp die de warmte uit de grond of uit de lucht haalt. Warmtepompen zijn momenteel al een stuk betaalbaarder geworden, maar hun verbruik kost toch nog wat geld. Daarom gebruiken veel mensen een combinatie met zonnepanelen die dan de stroom lefveren om de warmte pomp aan te sturen.

X
symboliseert hier enkele vraagtekens, want je twijfelt nog. Je weet nog niet welk bad je moet kiezen of in welk jaar je het zal laten bouwen. Zowel het magazine Zwembadenplus als de website www.zwembadenplus.be helpen je op weg om de juiste keuze te maken.

Yes you can
De handige Harries onder jullie kunnen overwegen om zelf een zwembad te bouwen. Er bestaan zelfbouwpakketten waarmee je zelf aan de slag kan om je eigen zwemparadijs te creëren. Om dat paradijs echter niet te laten ontaarden in een zwemhel is het verstandig je pakket aan te schaffen bij een erkende en gekende zwembadbouwer die je met raad en daad kan bijstaan. Vooral de installatie en in gebruikstelling van de technische installatie vormt vaak een struikelblok. En het is van bijzonder belang dat die goed werkt, want de gezondheid van je zwemmers hangt immers af van het goed filteren en desinfecteren van je zwembadwater.

Zon
De zon is een gewaardeerde partner van de zwembadeigenaar. Als ze schijnt is het goed weer en nodigt het zwembad uit om een sprong te wagen. Maar ze werkt ook als energiepartner. Via zonneboilers, zonnepanelen of een solar roldek helpt ze je om de energierekening betaalbaar te houden.

Pagina's: 1 2 3 4 5 6