Een zwembad kopen? Bezin eer je begint!

PSGstudio.be-1927Hoeveel mensen zouden er niet van dromen om een zwembad te laten bouwen in de tuin? Jijzelf misschien ook en lees je daarom dit artikel. Een nobel streven, zo’n eigen waterpretding in de tuin. Je kan ervan genieten met heel de familie, de vrienden en de buurt. Het is steeds meer een plek waarrond mensen zich verzamelen, en soms neemt het zwembad met zijn omgeving zelfs de rol van de woonkamer over. Máár … denk eerst goed na vooraleer je aan zo’n avontuur begint. Een zwembad is te duur om na een jaar te besluiten dat het toch niet zo’n goed idee was. In deze reportage werpen we een aantal pertinente vragen op die je jezelf best kan stellen vooraleer je naar een zwembadbouwer op zoek gaat. Als de antwoorden op die vragen positief zijn, dan kan je verder lezen en kijken welk soort bad het best past bij jou, je wensen en praktische mogelijkheden. Een goede voorbereiding is dus het halve werk.

Verwachting
Allereerst moet je jezelf de vraag stellen wat je van een eigen zwembad verwacht. Wens je elke dag te zwemmen of wil je gewoon een plonsbad voor de (klein)kinderen? Wil je het jaar rond in het water kunnen duiken of beschouw je het eerder als een zomers verlengde van je woonkamer en terras? Wil je als ouder koppel een zwembad om in hete zomers verkoeling te zoeken in je eigen tuin en heb je verder geen enkele sportieve ambitie? Hoe wil je de ruimte rond het zwembad inrichten: sober of exclusief? Kies je voor een zwembad dicht tegen het huis of eerder diep in de tuin voor meer privacy? Wil je een clean, proper zwembad of opteer je voor een groene look en zwemmen in de natuur?


Stel jezelf de vraag wat je van een zwembad verwacht.


Sporten of afkoelen?
De antwoorden op die vragen zijn belangrijk omdat ze bepaalde consequenties hebben. Wil je enkel afkoeling of een badje voor de kinderen? Dan ben je misschien al geholpen met een opblaaszwembad. Maar wil je dat blauwe plastic niet op je gazon en wil je dat het zwembad toch past binnen je mooi aangelegde tuin met planten en fraaie houten omheining, dan kan je bijvoorbeeld overwegen om een houten in- of opbouwbad te kopen of een bouwkundig zwembad te plaatsen met een mooie kleur liner, een bekleding met graniet of mozaïek. Ben je gehaast en wil je binnen de kortst mogelijke tijd aan het zwemmen zijn, dan richt je je schreden best naar een monoblok zwembad. Ben je een sporter die dagelijks baantjes wil trekken, dan is een zwemkanaal een goede oplossing: smaller maar langer en echt geschikt om te trainen. En wil je zwemmen in de natuur, dan is een zwemvijver misschien wel iets voor jou.

Pagina's: 1 2 3 4 5