Een zwembad kopen? Bezin eer je begint!

Bouwkundige zwembaden
Een bouwkundig zwembad is een bad dat volledig op maat wordt ontworpen en geïnstalleerd. Hierbij komt altijd enig metselwerk aan te pas. Afhankelijk van het beschikbare budget kan je kiezen voor bepaalde materialen, inbouwonderdelen en accessoires om je zwembad in te richten. Dat vormt, samen met het feit dat je voor vrijwel iedere vorm kan kiezen, hét grote voordeel van een bouwkundig bad. Bouwkundige baden worden ingedeeld in twee categorieën: bekistingsbaden en gemetselde baden. Het eerste bestaat uit volgestorte betonvloer en wanden, het tweede uit gemetselde blokken die afgecementeerd worden. Je kan voor gladde cementwanden kiezen, voor het duurdere mozaïekwerk of voor een goedkopere liner. Het ene materiaal stoot de algen al wat beter af dan het andere. En algen zijn een van dé grote problemen in een zwembad. Je moet de groei ervan zien te beperken of in te dijken en je moet ervoor zorgen dat ze niet in de poriën van je zwembad kruipen met een vuile look tot gevolg.

Bouwkundig of monoblok?
Deze keuze heeft te maken met duurzaamheid, snelheid en kostprijs. Een bouwkundig bad kan achteraf beter aangepast of veranderd worden maar is ook prijziger en het duurt een heel stuk langer om het te plaatsen. Het heeft meer esthetische mogelijkheden qua bekleding (bijvoorbeeld mozaïek) en vormgeving dan een monoblok.
Je kan er esthetisch alle kanten mee uit op vlak van vormgeving, trappen, dieptes, … daar waar je bij monobloks alleen al door het materiaal (vinylester of polyester) en de kuipvorm beperkt bent. Al bestaan tegenwoordig ook vinylesterbaden met aparte elementen die op een bepaalde manier tot een bepaalde vorm aan elkaar gelast kunnen worden. Het beste wat je kan doen, is raad vragen bij erkende zwembadbouwers en bij mensen die al een bad hebben zoals jij er eentje wil. Ervaringen uit de praktijk zijn van onschatbare waarde omdat deze mensen je vertellen wat ze bij aanvang verwachtten van hun zwembad en in hoeverre die verwachtingen al dan niet zijn uitgekomen.

PSGstudio.be-2905Onderhoud
Houd er bij de aanschaf van een zwembad ook rekening mee dat het bad zelf en het water waarin je zwemt onderhouden moeten worden. Je bad moet er steevast netjes en proper uitzien. Het water moet constant gereinigd en ontsmet worden om algen te verdrijven, maar ook om allergieën tegen te gaan. Hiervoor zijn er tal van systemen en installaties op de markt. De een werkt met chloor, de andere met waterstofperoxide, nog een ander met uv-lampen of met een combinatie van die systemen. Hiervoor raadpleeg je opnieuw best specialisten ter zake. Het is namelijk belangrijk op het vlak van centen, maar ook op het gebied van zwemplezier naderhand en van de mate waarin een zwembad werk vraagt om te onderhouden. Want ook dat is een element dat maar al te vaak onderschat wordt en later tot wrevel leidt. Hoe vaak wordt er niet gezegd: ‘De kinderen wilden een zwembad, maar papa kan het wel onderhouden’? Goed inschatten waaraan je begint en goede afspraken op voorhand, maken goede vrienden.

Conclusie
De conclusie is vrij simpel: een zwembad is géén impulsaankoop. Bezin eer je begint. Wees zeker dat je familie een zwembad aankan. Zorg ervoor dat je goed voorbereid en voorzien van het nodige professionele advies begint. Kén de geneugtes, maar ook de consequenties van een zwembad. Weet op voorhand goed over welk financieel plaatje je praat en denk enkele jaren vooruit zodat je mogelijke familiale ontwikkelingen (kinderen worden ouder of binnen enkele jaren hebben we kleinkinderen, of als ik op pensioen ben, heb ik tijd om rond mijn zwembad te luieren …) op voorhand kan inschatten en niet achter de feiten moet aanlopen. Hoe dan ook veel zwemplezier gewenst!

Pagina's: 1 2 3 4 5