Tips & tricks om de onderhoudskosten van je zwembad te drukken

shutterstock_90281131_AllianceEen zwembad is een heerlijk hebbeding, maar als je uitrekent hoeveel dit pareltje je jaarlijks kost, is het altijd even schrikken. Toch zijn er heel wat eenvoudige handelingen en weetjes die de onderhoudskosten van je bad flink kunnen drukken. We verklappen alvast twee gouden tips: zorg voor een goede overwintering en draag het hele jaar door zorg voor je bad en niet alleen in de zomer.

Een zwembad is als een auto: het vraagt onderhoud en het verslijt met de jaren waardoor herstellingen onvermijdelijk zijn. Bovendien bepaalt ook het gebruik van je zwembad hoe duur het onderhoud wordt. Een gezin met 4 kinderen zal meer investeren in proper water dan een koppel dat 3 keer per week een half uur baantjes trekt. Toch zijn er enkele vuistregels die de kosten van je bad beperken.

Verwarmen
Alle klimaatopwarming ten spijt hebben we vooralsnog geen zuiders klimaat. Dat betekent dat onze nachten ook tijdens de zomer flink afkoelen.

Onderhoud2Isolatie
Een goede isolatie is dan ook onontbeerlijk om de warmte van je water zo goed mogelijk te behouden. Moet je je zwembad nog aanleggen of sta je voor een grondige renovatie? Investeer dan in een degelijke isolatie van de bodem en de wanden. Warmte gaat ook via het wateroppervlak verloren. Dek daarom je bad iedere avond af. Doe je dat niet, dan ben je de graden die je overdag won, zo weer kwijt. Idealiter laat je de afdekking ook overdag dicht als er niet gezwommen wordt. Als je budget het toelaat, kies dan voor een rolluik met solarlamellen. Die geven de warmte van de zon door en zorgen voor extra verwarming als het rolluik dicht is.

Een zonnecollector

95 % van de zwembaden in België heeft verwarming. De meesten worden verwarmd met een warmtepomp. Dat heeft een impact op je energiefactuur. De installatie van een (bijkomende) zonnecollector kan daarom een interessant alternatief zijn. Een zonnecollector bestaat uit dunne buisjes waar het water van je zwembad door loopt. De zon verwarmt het gratis. Een zonnecollector wordt op een plat dak geïnstalleerd, tegen een muur of ergens weggestopt in de tuin op een zonnige plaats. De installatie van een zonnecollector is een extra investering, maar het voordeel is dat het water geleidelijk opwarmt naarmate de zon meer en intenser schijnt. Wanneer het zwemseizoen daar is, is je water sneller opgewarmd.

Pagina's: 1 2 3 4 5