Tips & tricks om de onderhoudskosten van je zwembad te drukken

Kies je toch voor een warmtepomp? Spring dan verstandig om met de verwarming van je bad. Een warmtepomp is geen snelkoker. Het kost minstens 24 uur om je water op temperatuur te krijgen na de winter. Zorg er ook voor dat op koude dagen je water niet te fel afkoelt zodat je nadien niet intensief moet bijstoken.

Vermijd vuil
Vuil in je water zorgt ervoor dat je meer chemicaliën moet gebruiken, vaker moet stofzuigen, de zandfilter sneller verslijt, enz. Maar hoe verminder je de vervuiling van je bad?

Bomen
Als je je bad nog moet aanleggen, kies je best een plek in de tuin waar niet veel bomen staan. Zij veroorzaken immers veel vervuiling. Staan er al bomen – en dan in het bijzonder dennen of berken – in de buurt van je bad? Hang dan een netskim in je skimmermandjes. Dit netje voorkomt dat naalden of zaadjes naar je filter en pomp gaan waardoor die sneller verslijten.

Douchen voor gebruik
Heel wat vuil komt in het water via ons lichaam: zonnemelk, deodorant, dode huidschilfers, gras aan de voeten, … Daarom neem je best even een douche voor je in het zwembad duikt. Heb je geen zin om iedere keer naar binnen te gaan? Installeer dan een buitendouche. Kies je daarbij voor een zonnedouche, dan warmt de zon het water gratis op.

Verharding
Een smalle boordsteen waardoor je graspartij dicht bij de rand van het zwembad komt, oogt prachtig, maar het risico op vuil in je bad stijgt daarmee wel degelijk. Daarom is het best om rond het bad een meter verharding in steen of hout te voorzien.

shutterstock_71269336guigaamartinsEen hond in je bad
Je hond die een balletje achterna duikt of die op een warme dag met de kinderen in het water speelt. Het is een plezier om te zien. En toch, je hond brengt heel wat vuil en haren in je water. Hoe vrolijk hij er ook van wordt, een hond in je bad is niet zo’n goed idee.

Lichten
Veel mensen gebruiken hun zwembadverlichting als bijkomende tuinverlichting. Sfeervol en uitnodigingend om ’s avonds in het water te springen. Je spots trekken evenwel niet alleen late zwemmers aan, maar ook nachtvlinders en andere insecten. Soms belandt er zelfs een muis of egel in het bad. Onnodig te zeggen dat al deze beestjes je water vervuilen.

Pagina's: 1 2 3 4 5