Tips & tricks om de onderhoudskosten van je zwembad te drukken

Stofzuigen
Ondanks alle tips, valt een minimum aan vuil in je bad niet te vermijden. Regelmatig stofzuigen is dus de boodschap. Maar overdrijf niet. Bladeren en ander drijvend vuil kun je best even met het schepnet verwijderen. Heb je een mechanische robot die het vuil naar je filter stuurt, dan doe je in het hoogseizoen best na iedere stofzuigbeurt een backwash. Tip: bij iedere backwash zakt je waterniveau met zo’n 5 cm. We spreken dus algauw een paar honderd liter water dat afgevoerd wordt. Hou daarom de weerberichten in het oog en plan je stofzuigbeurt vlak voor regen zodat je bad op natuurlijke wijze een beetje bijvult.

Leidingwater versus putwater
Leidingwater is duur. Daarom lijkt het aantrekkelijk om je bad te vullen met putwater. Een goed idee op voorwaarde dat je een put hebt op 200 meter diepte. Het water van putten die minder diep zijn, bevat meestal te veel ijzer en metalen. Dat kom je alleen te weten via dure tests. Bijkomend probleem is dat de metaal- en ijzerwaarden dikwijls schommelen. Waag je de gok zonder test? Weet dan dat je hele bad rood uitslaat als metaal- en ijzerhoudend water in aanraking komt met chloor.

Een juist gebruik van chemicaliën
Chemicaliën zijn niet ongevaarlijk én een lopende rekening. Het is dus goed voor je portemonnee én voor je gezondheid dat je er verantwoord en bewust mee omspringt.

Chloor en ph-waarde
Chloor is een efficiënt middel om de kwaliteit van je water op peil te houden. Jammer genoeg denken nog te veel mensen dat alles in orde is als je maar genoeg chloor in je water doet. Niets is minder waar. Te veel chloor is duur, ongezond en slecht voor de folie van je bad. Een waarde van 1 ppm volstaat om hygiënisch water te hebben. Sommige mensen voelen zich pas gerust bij een waarde van 3 ppm. Hierdoor stijgt het verbruik nodeloos en dus ook de kosten. Even belangrijk als chloor is de zuurtegraad of pH-waarde van je water. Die moet tussen 7 en 7,5 liggen. Slaat je bad groen uit? Stel dan éérst je ph-waarde op punt en ga daarna, indien nodig, met de chloor aan de slag.

Goedkoop dure koop?
Let bij de aankoop van je onderhoudsproducten op de concentratie. Grootwarenhuizen bieden ieder voorjaar chloortabletten aan tegen een zeer lage prijs. Die tabletten zijn meestal veel minder geconcentreerd waardoor je op het einde van de rit duurder uitkomt.

Pagina's: 1 2 3 4 5